2016-07-10   Daria Wierzbicka   liczi, cook, cook art, vege, diet, lunch  
Krem z białych warzyw

Przepis na krem z białych warzyw.

SKŁADNIKI
Warzywa białe w proporcji 1/1:
- pietruszka,
- seler,
- kalafior,
- ziemniak,
- biała część pora,
- cebula,
- karczochy (mniej od reszty warzyw),
- oliwa truflowa,
- mleko roślinne,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, czosnek.
 
Warzywa obierz i pokrój na kawałki średniej wielkości, wrzuć do garnka i podsmażaj na oliwie około 5-10 minut. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem. Zalej mlekiem, tak by przykryć warzywa i pozostaw pod przykryciem aż warzywa całkiem zmiekną. Zmiksuj wszystko blenderem. W trakcie dolej trochę oliwy truflowej do smaku i miksuj, aż uzyskasz jednolity krem. Po nalaniu kremu do miski, polej delikatnie oliwą truflową. Smacznego!