2016-11-10   Redakcja   cook, art food, cookies, vegan, coco  
Jaglane ciasteczka kokosowo - daktylowe

Przepis na jaglane ciastka kokosowo - daktylowe.

SKŁADNIKI
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 3/4 szklanki mleka ryżowego lub kokosowego,
- garść daktyli,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych,
- 1/4 szklanki pokruszonych płatków migdałowych.

Wypłucz kaszę jaglaną w zimnej wodzie, następnie zalej ją wodą i mlekiem roślinnym (po 3/4 szklanki), dodaj szczyptę soli. Gotuj około 10 minut. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie ugotowaną kaszę zblenduj wraz ze wszystkimi składnikami. Z uzyskanej masy uformuj ciastka zwilżonymi dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a potem piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Ciastka polecamy podawać z owocami, powidłami lub dżemem! Smacznego!